Kupovinom novih guma svi očekujemo miran period narednih nekoliko godina.

Međutim to u velikoj meri zavisi od brige o njima i načina na koji ih koristite.

Način održavanja i stil vožnje su ključni faktori od kojih zavisi životni vek guma!

Svaki pneumatik dolazi sa standardizovanim sistemom označavanja koji uključuje više od samo širine gazećeg sloja. Među ostalim, tu su maksimalno dozvoljena brzina i datum izrade, koji se može naći na spoljenm zidu gume.

U principu, ovaj datum se označava četvorocifrenim brojem, gde prve dve cifre predstavljaju nedelju proizvodnje, a poslednje dve godinu proizvodnje.

Rok trajanja gume varira zavisno od proizvođača, ali obično ne pada ispod dve godine od datuma proizvodnje. Nakon isteka ovog perioda, guma počinje da gubi svoje performanse.

Takođe, svaka guma ima definisanu maksimalnu brzinu koju može izdržati. Ovaj podatak se označava određenim slovom, koje se najčešće nalazi na kraju niza gde je navedena veličina gume. Evo nekoliko primera:

  • Slovo L označava 120 km/h
  • Slovo M označava 130 km/h
  • Slovo N označava 140 km/h, itd…
  • sve do slova H koje označava 210 km/h.

U slučaju bilo kakvog oštećenja na gumi ili ukoliko primetite da je profil istrošen, preporučujemo brz odlazak do vašeg vulkanizera.

Bez obzira na tip guma i uslove vožnje, gume su ključan element vaše sigurnosti na putu, pa im treba posvetiti odgovarajuću pažnju.

BALKANPROGRES je savremeni vulkanizerski servis, koji ima mrežu od 8 servisa širom Srbije, nudi Vam prodaju guma za sve vrste vozila, uključujući i uskoro neophodne LETNJE GUME.

Naše lokacije uključuju sada već poznate service pa nas možete locirati pretragom na internetu: VULKANIZER NOVI BEOGRAD, VULKANIZER UGRINOVCI, VULKANIZER SUBOTICA, VULKANIZER NOVI SAD, VULKANIZER KRUŠEVAC, VULKANIZER ZRENJANIN, VULKANIZER BEOGRAD

Postoje različiti stavovi o starosti i roku trajanja guma među stručnjacima i potrošačima. Iz tog razloga, važno je upoznati se sa preporukama proizvođača.

DOT, ili Department of Transport, je skraćenica koja se koristi za označavanje vremena proizvodnje na svakom pneumatiku, posebno u Severnoj Americi, radi lakše kontrole kvaliteta.

Ovaj kod, međutim, ne definiše pravu "starost" gume, koja počinje da “teče” od momenta montaže na vozilo, a ne od datuma kada je proizvedena.

Veoma je važno je naglasiti da pravi proces starenja gume započinje tek nakon postavljanja na vozilo.

Pre toga, eventualne promene u efikasnosti materijala su minimalne i ne utiču značajno na performanse, (međutim jako su bitni uslovi čuvanja u skladištu prodavca- JOŠ JEDAN OD RAZLOGA DA GUME KUPUJETE OD OVLAŠĆENIH I SERTIFIKOVANIH PRODAVACA KAO ŠTO JE BALKANPROGRES).

Gume su dizajnirane da pružaju pouzdanost i performanse na vozilima kroz dugi niz godina, pod različitim uslovima vožnje.

Dakle, ako se postavlja pitanje važnosti datuma proizvodnje (DOT), koji datum bi onda bio relevantan? Najbitniji je ipak datum kada su gume montirane na vozilo. Tokom njihove upotrebe, gume podležu intenzivnom opterećenju, uticajima sa puta i drugim faktorima koji nisu prisutni dok su u skladištu, što dovodi do njihovog ubrzanog starenja od momenta montiranja.

  • Montiranjem guma, one mogu biti izložene značajno višim temperaturama od okolnih, zbog standardnih radnih uslova ili čak ekstremnih temperatura zbog visokih brzina, teških tereta ili nedovoljnog pritiska u gumama.
  • Čak i kada je vozilo parkirano u garaži, gume “rade” i smatra se da su u upotrebi sve dok su napumpane i postavljene na točkove.
  • Stoga, pritisak u gumama, njihovo opterećenje i izloženost spoljnim uticajima ostaju bitni faktori koji zahtevaju redovnu kontrolu.

Ipak, postoji zabrinjavajuća tendencija među vozačima da preveliku važnost pridaju DOT-u. Kakve to može imati posledice? Ova zabluda može biti rizična jer potrošači mogu preusmeriti svoju pažnju na DOT, zanemarujući pravilno održavanje bezbednosti od momenta montiranja guma, što može dovesti do odabira prodavaca na osnovu svežine guma umesto kvaliteta servisa, potencijalno ugrožavajući bezbednost potrošača. U PREVODU - NE KUPUJTE POLOVNE GUME!!!

Trajanje seta guma ne može se precizno odrediti, ali postoji nekoliko faktora koji mogu pružiti okvirni vremenski period. Neki proizvođači preporučuju zamenu posle 10 godina, dok drugi ograničavaju vek guma na 6 godina, a neki čak sugerišu i kraće periode.

Koji savet onda slediti?

Naš savet je da verujete sopstvenom sudu i da obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora koji utiču na vek trajanja guma.

Prosečan vek trajanja guma u Evropi:

Statistike iz prakse u Evropi pokazuju da prosečni vek trajanja seta guma varira između 25.000 i 50.000 kilometara za vozače sa umerenim stilom vožnje, dok oni sa posebno opreznom vožnjom mogu dostići i do 75.000 kilometara.

Faktori koji utiču na vek trajanja guma obuhvataju:

  1. Model automobila
  2. Stanje u kom se automobil nalazi
  3. Težinu vozila
  4. Vrstu površine po kojoj se vozi - da li je abrazivna ili manje abrazivna
  5. Vrstu guma

Dakle, performanse motora i kočionog sistema, kao i održavanje vozila, uključujući stanje trapa i samog upravljačkog sistema, imaju značajan uticaj na vek trajanja guma. Bitan je i teret pod kojim je automobil, kao i kvalitet puteva. Konačno, vrsta guma - da li su turističke, sportske, letnje, zimske ili sve sezone - takođe igra ulogu u određivanju koliko dugo će gume trajati. Na primer, sportske gume nisu namenjene za vozila koja se često voze pod maksimalnim teretom. Dimenzije guma i klimatski uslovi, uključujući nagle promene temperature i brzo zamrzavanje vode, mogu dodatno uticati na trošenje guma.

Generalno, četiri nove gume na gradskom automobilu mogu trajati duže nego na sportskom automobilu ili težem vozilu. Gume dizajnirane za sportska vozila imaju veću površinu dodira s podlogom za bolje prijanjanje, ali to ih i brže troši.

Zdrave navike igraju ključnu ulogu u čuvanju guma. Neodgovarajući pritisak vazduha može dovesti do bržeg i neujednačenog trošenja, baš kao i stil koji se naziva agresivna vožnja.

Gume se mogu očuvati i tokom svakodnevnih aktivnosti, poput parkiranja, tako što izbegavamo okretanje  upravljača dok je vozilo nepomično, jer to stvara dodatno i jako trenje između gume i podloge.

Optimalni uslovi za maksimalni vek trajanja guma podrazumevaju vožnju po ravnicama i to konstantnom brzinom, što najviše liči na uslove u laboratoriji. Planinski putevi, česte promene brzine i uslovi gradske vožnje mogu znatno skratiti životni vek guma.

Znakovi istrošenih guma i njihovo održavanje:

Važno je prepoznati kada gume treba zameniti. Jedan od najjasnijih indikatora je dubina šare.

Većina guma ima ugrađene indikatore trošenja koji olakšavaju procenu dubine šare. Ako su indikatori vidljivi, vreme je za zamenu. Takođe, bilo kakva vidljiva oštećenja, poput pukotina ili ispupčenja, zahtevaju hitnu zamenu.

Održavanje guma, uključujući pravilan pritisak vazduha, balansiranje i rotaciju, ključno je za produženje njihovog veka trajanja. Preporučuje se provera pritiska jednom mesečno, a rotacija guma svakih 8.000 do 10.000 kilometara.

Zaključak je da redovna zamena i održavanje guma igraju najbitniju ulogu u očuvanju sigurnosti i performansi vozila. Prateći preporučene intervale zamene i redovno proveravajući stanje guma, možete osigurati sigurnu i efikasnu vožnju.