Otkrijte najčešće razloge pucanja guma tokom letnjeg perioda i kako sprečiti havarije guma pred putovanje. Proverite gume pred more i putujte sigurno!

Znakovi koji upozoravaju na mogućnost pucanja gume u skorije vreme!

Dobre gume su vaša primarna linija odbrane od nesreće

Prosečan vozač pogrešno pretpostavlja da su gume njegovog automobila u dobrom stanju samo zato što na njima nema vidljivih ispupčenja. Ipak, postoje neki znaci koji upozoravaju na mogućnost pucanja gume u skorije vreme, koje ste nekada možda i primetili, ali niste znali šta je u pitanju. Pa, ako vas zanima koji su, nastavite da čitate.

Neravnomerno trošenje guma

Gume koje se ne troše ravnomerno zahtevaju zamenu. Neravnomerno trošenje gazećeg sloja pneumatika otežava zaustavljanje. Takvo neravnomerno habanje gazećeg sloja je takođe indikacija da je vozilo potrebno poravnati. Zamenite gume sa neravnim gazećim slojem, naročito ako krećete na put, jer ćete tako biti sigurni da vaše gume neće otkazati onda kada su vam najpotrebnije.

Buka tokom vožnje

Buka koja se javlja dok vozite jedan je od najočiglednijih znakova upozorenja na probleme sa gumama. Pa ako vam se čini da čujete nešto neobično, utišajte radio, spustite prozore, i slušajte svoje vozilo dok vozite. Buka koja proizilazi iz guma, ponekad je uzrokovana dodatnim izbočinama na gumama, koje prave buku prilikom vožnje. Zato, ako mislite da je guma krivac za čudan zvuk koji dopire ispod vašeg auta, pravac kod vulkanizera!

Izbočine i pukotine

Pukotine ili izbočine na gumi ponekad nastaju kada se spoljna temperatura spusti, pa pneumatik reaguje. Nekoliko jačih zima može lako dovesti do pucanja gume unutar bočne strane. Izbočine se obično javljaju kada se vazduh kreće između obloge i spoljog dela gume. Ako pronađete bilo kakve pukotine ili izbočine na gumama svog auta, odvezite svoj auto u servis, da ih vulkanizer pregleda, analizira i predloži vam šta da uradite.

Problemi sa pritiskom vazduha u gumama postaju sve češći

Iako nizak pritisak u gumama nije razlog za zabrinutost kada se javlja tek s vremena na vreme, problemi se ponekad ponavljaju, naročito zimi, kada se spoljna temperatura spusti. Takvi problemi sa pritiskom su indikacija da postoje pukotine u gumi, pa se potrudite da blagovremeno proverite šta se dešava, da vam se ne bi dogodilo da vam u najnezgodnijem momentu pukne guma.

Vibracije

Vibracije su jedan od najčešćih simptoma loših guma. Javljaju se na visokoj frekvenciji, i one zbog kojih se vi ili vaši saputnici osećate neprijatno su indikacija da su gume možda oštećene, ili da im treba balansiranje. U svakom slučaju, vibracije upućuju na to da treba biti oprezan, pa proveriti šta se dešava.

 

Mehurići ili „plikovi“

Guma sa mehurićem ili „plikom“ je guma koja zahteva brzu zamenu. Mehurići su znak da je unutrašnjost gume pretrpela oštećenje. Takvo bubrenje se, recimo, javlja nakon udaranja u ivičnjak ili barijeru na parkingu. Međutim, možda nećete morati da snosite sav teret troškova novih guma nakon udarca u ivičnjak, jer prvo što treba da uradite je da proverite da li su gume još u garanciji. Ako jesu, trošak će biti manji. Ali ako nisu, znate već šta vam je činiti.

Starost guma

Ako niste sigurni koliko su vam gume stare, proverite svoju evidenciju, tj. datume na računima. Bolje je misliti na vreme, pa zameniti stare gume pre nego što izazovu bezbednosne probleme na putu kao što je pucanje ili izduvavanje. Nove gume obično traju između tri i četiri godine. Međutim, ako vozite mnogo, i volite velike brzine, vaše gume će trajati kraće. U svakom slučaju, ako niste sigurni koliko je prošlo od zamene, dobar vulkanizer će moći da proceni kada je pravo vreme za zamenu guma na vašem automobilu.

Kvalitet pneumatika

Visokokvalitetne gume vam mogu spasiti život. Pogrešno je pretpostaviti da gume na vašem automobilu mogu da traju više od nekoliko godina. Kao što rekosmo na početku ovog teksta - dobre gume su prva linija odbrane prilikom saobraćajne nesreće, pa zato, ne kupujte najjeftinije koje nađete. Prilikom zamene pneumatika, birajte one najbolje koje sebi možete da priuštite, ali istražite gde su najjeftinije, jer se cene dosta razlikuju.

Zbog čega gume mnogo češće pucaju leti?

Gume su jedan od najčešćih problema sa automobilom tokom leta zbog oscilacija temperature (veoma topli dani i hladnije noći) što dovodi do povećanog naprezanja gume, odnosno njenog bržeg trošenja i oštećenja. Zato vodite računa o tome da gume uvek budu pravilno napumpane i da imaju propisanu dubinu šare („ćelave“ gume na asfaltnoj ringli nipošto nisu dobra ideja). Ako je pritisak u gumi u skladu sa propisanim, toplota koja se stvara je minimalna, ali ako nije...

Kada pritisak u gumama nije na propisanom nivou, odnosno kada one nisu dovoljno napumpane, može doći do pucanja pneumatika - bez obzira na doba godine i spoljašnju temperaturu. Međutim, kombinacija velike vrućine i niske količine vazduha pneumatike tokom leta čini posebno sklonim pucanju. Bočne ivice pneumatike se tokom vožnje savijaju, pa je površina gume na asfaltu veća. Zbog toga dolazi do povećanog trenja, što dovodi porasta temperature pneumatika. Ako je pritisak u gumi u skladu sa propisanim, toplota koja se stvara je minimalna. Međutim, ako je pritisak u gumama nizak, bočne ivice su mnogo fleksibilnije, delom naležu na asfalt i stvaraju mnogo više toplote. Kada se na to doda letnje sunce, odnosno visoka temperatura asfalta, to na kraju može dovesti od pucanja, pa čak i raspadanja, gume.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima Amerike (NHTSA) procenjuje da se najmanje 11.000 sudara svake godine dogodi kao posledica neispravnosti guma (zbog čega su 2016. godine smrtno stradale 733 osobe). Nisu sve saobraćajne nezgode bile posledica pucanja guma, ali su gumi - defekti svakako doprineli tom broju i značajno uticali na sudare.

 

 

Kako sprečiti pucanje gume

Napumpajte gume do onih vrednosti koje je preporučio proizvođač, koje možete naći na pločici sa informacijama koja se najčešće nalazi na vratima vozača, kao i u priručniku za upotrebu vozila. Takođe, često pregledajte gume svog automobila, barem jedanput mesečno. Svaka guma treba da bude pravilno naduvana i ne sme da ima nikakva ispupčenja, ogrebotine, naprsnuća, posekotine ili oštećenja nastala prilikom udara u rupu na putu ili ivičnjak. Važno je da zapamtite da je pritisak u gumama najbolje proveravati kada je automobil hladan, odnosno kada nije vožen neko vreme. Proveru je, takođe, moguće obaviti i nakon kraće vožnje, budući da duža vožnja može da poremeti pritisak u pneumaticima.

Najčešći uzroci pucanja gume

Pucanje gume može biti smrtonosno. Najčešći uzroci pucanja gume su vožnja sa preniskim pritiskom ili prelazak preko tvrdog, oštrog predmeta, a opasno je i preopterećenje automobila. Istraživanja su pokazala da su loše održavane gume drugi najveći uzrok stradanja na putevima kada su u pitanju nesreće izazvane neispravnostima na automobilima. Najčešći uzroci pucanja gume su vožnja sa preniskim pritiskom ili prelazak preko tvrdog, oštrog predmeta, ističu stručnjaci za automobile sa platforme za iznajmljivanje automobila StressFreeCarRental.com. Takođe, preopterećenje vozila može uzrokovati porast temperature u gumi čak i u hladnijim uslovima. Naime, zagrejani vazduh koji se širi unutar guma može na kraju dovesti do povećanog unutrašnjeg pritiska što potencijalno može dovesti do pucanja gume.

Portparol StressFreeCarRental.com rekao je: “Uobičajena je greška da vozači zaborave da prate stanje svojih guma. Važno je da učesnici u saobraćaju redovno proveravaju pritisak u gumama i paze na stanje gume pre nego što krenu na putovanje."

Pet saveta kako sprečiti pucanje gume

Proverite gazni sloj gume: Svako povećanje spoljne temperature, čak i tokom jeseni i zime, može rezultirati time da materijal gume postane mekši nego inače. To stvara više trenja na putevima, što može rezultirati pregrevanjem i eventualnim pucanjem guma. Stoga uvek budite sigurni da na gaznom sloju vaših guma nema vidljivih oštećenja.

Proverite da li je guma probušena: Probušena guma je vrlo čest problem koji se može javiti zbog oštrih predmeta na putevima ali i zbog loših puteva punih rupa. Često takve rupe u gumama mogu biti minijaturne pa ispuštanje gume može trajati satima ili danima pre nego što primetite da je guma ostala bez vazduha. Pre nego što krenete na dugu vožnju automobilom, uvek proverite da li su gume probušene. Proverite da li je u njima neki oštar predmet poput eksera i poslušajte da li čujete zvuk vazduha koji izlazi iz gume. Tokom vožnje takođe obratite pažnju na zvuk koji proizvodi guma. On vam može otkriti da je u gaznoj površini gume neki metalni ili stakleni predmet.

Izbegavajte oštećenja na putevima: Pazite na oštećenja na putevima jer prelazak preko rupe može stvoriti probleme kao što su odvajanje gaznog sloja i bušenje gume što posledično može dovesti do pucanja gume u vožnji. Ipak, vodite računa o drugim vozačima i budite oprezni kada izbegavate oštećenja na putu.

Pratite pritisak u gumama: Promenljive temperature tokom jeseni mogu dovesti do promene pritiska u gumama. Ta promena može iznositi od 0,5 do 1,5 bara za svakih 10 °C razlike u temperaturi. Proveravajte pritisak redovno jer preveliki pritisak vazduha u gumama može uzrokovati njihovo pucanje.

Nemojte preopteretiti svoje vozilo: Proverite koja je nosivost vašeg automobila i izbegnite preopterećenje koje je jedan od najčešćih razloga za pucanje gume. Prevelika masa opterećuje gume više nego što je predviđeno njihovom konstrukcijom. Posebno problematično je ako su gume uz to još premalo napumpane. U kombinaciji s preopterećenjem tako se dodatno povećava rizik od pucanja gume.

Pucanje gume može biti smrtonosno, ali se može izbeći redovnim održavanjem i pažljivom vožnjom. Pravilno napumpane i kvalitetne gume su ključne za sigurnost na putu. Redovno pregledajte i održavajte svoje gume kako biste izbegli potencijalne nesreće.

Najčešće postavljana pitanja:

Kako da proverim stanje guma pred putovanje?

Redovno proveravajte pritisak i gazeći sloj svojih guma. Takođe, obratite pažnju na bilo kakve ispupčenja, pukotine ili neobične zvukove tokom vožnje.

Zašto su letnje gume sklone pucanju?

Letnje gume su sklone pucanju zbog visokih temperatura koje dovode do povećanog naprezanja i bržeg trošenja guma.

Šta uraditi ako primetim vibracije tokom vožnje?

Vibracije mogu biti znak oštećenja ili potrebe za balansiranjem guma. Posetite vulkanizera kako bi pregledao gume i izvršio potrebne popravke.

Kako da sprečim oštećenje guma tokom leta?

Održavajte pritisak u gumama na preporučenom nivou, izbegavajte prelazak preko rupa i drugih oštećenja na putu, i redovno proveravajte stanje guma.

Koliko često treba menjati gume?

Gume treba menjati svakih tri do četiri godine, ili ranije ako pokažu znakove oštećenja ili prekomernog trošenja.

Šta uzrokuje najviše pucanja guma tokom vožnje?

Najčešći uzroci pucanja guma su prenizak pritisak, prelazak preko oštrih predmeta, i preopterećenje vozila.

Kako da odaberem kvalitetne gume?

Birajte gume poznatih proizvođača, proverite recenzije i konsultujte se sa stručnjacima. Kvalitetne gume pružaju bolju sigurnost i duži vek trajanja.

Kako održavati gume da bi trajale duže?

Redovno proveravajte pritisak, rotirajte gume svakih 10,000 kilometara i izbegavajte oštre predmete na putu.

Koliko često treba proveravati pritisak u gumama?

Pritisak u gumama treba proveravati najmanje jednom mesečno, posebno pre dužih putovanja.