Cilj današnjeg bloga je da vam u kratkim crtama objasnimo osnovnu razliku između standardnih putničkih guma i guma za auto trke.

Osnovne razlike između ova dva tipa guma odnose se njihov dizajn, sastav, performanse, bezbednost i naravno samu upotrebu.

PLUS: Otkrijte zašto trkačke gume nisu pogodne za svakodnevnu vožnju.

Trkačke vs. Putničke gume - Osnovne razlike:

Kada posmatrate motosport, karakterističan izgled trkačkih guma često izaziva mnoga pitanja.
Za razliku od putničkih guma, trkačke gume obično nemaju šare, već glatku, ravnu površinu.
Ali šta to razlikuje ove dve vrste guma i zašto trkačke gume ne mogu biti korišćene na svakodnevnim vozilima?

Šta su to trkačke gume?

Trkačke gume odnosno gume za auto trke, počinju da se masovno koriste krajem šezdesetih godina, dizajnirane sa jednim ciljem da obezbede visoke performanse, stabilnost i upravljivost na u to vreme veoma popularnim događajima - auto trkama.

Prioritet je dakle bio da se u datom momentu korišćenja tokom trke, vozaču obezbede maksimalne performanse i upravljivost u odnosu na potrošnju tj. dugovečnost pneumatika. Verovatno ste i sami primetili da su trkačke gume (posebno na trkama šampionata F1) uglavnom velike, široke i imaju glatku površinu odnosno gazeći sloj.

Sa druge strane nije retka situacija u kojoj timovi i trkačke ekipe za vreme trke koriste  gume koje na sebi imaju šare , a ovo viđamo uglavnom kada vremenski uslovi iznenada promene tok trke pa staza postane mokra kao i na određenim stazama za koje se taktički sprema ovakav tip pneumatika.

Sastav trkačkih guma uključuje meke materijale kako bi se osigurala dosledna trakcija i upravljanje toplotom koja nastaje tokom trke pri velikim brzinama. Ovakav dizajn, iako poboljšava performanse, rezultira kraćim vekom trajanja pneumatika pa se zato trkačke gume mogu koristiti uglavnom jako kratko , u vremenskom periodu od 30 minuta do maksimum tri sata, a sve zbog velike potrošnje i habanja.

Šta su to putničke gume?

Putničke gume - standardne automobilske gume, obavezno moraju da imaju odobrenje Ministarstva saobraćaja (DOT), prolaze desetine testova koji su definisani raznim zakonima i standardima u proizvodnji, a sve u cilju dobijanja sertifikata za upotrebu, dizajnirane su sa ciljem da bezbedno mogu da se koriste u različitim vremenskim uslovima i na različitim podlogama.


Ove gume imaju detaljne šare kako bi sprečile hidroplaniranje i obezbedile maksimalno prijanjanje pre svega na mokrim površinama. Putničke gume su napravljene da obezbede  dugovečnost, stabilnost i udobnost, koristeći savremene materijale  .U sastav današnjih putničkih guma ulazi između deset i petnaest različitih komponenti. One uključuju prirodnu i sintetičku gumu, hemijske dodatke i pigment crni karbon.. Dizajnirane su  tako da prelaze desetine hiljada kilometara a da pri tome obezbede maksimalne performanse na različitim površinama kao što su asfalt, beton, šljunak, blato kao i na nepredvidivim terenima poznatijim kao off-road.

 

Sastav materijala

Trkačke gume - gume za auto trke:

Kod proizvodnje guma za auto trke koriste se “mekani” materijali koji se brzo habaju, ali zato pružaju maksimalno prijanjanje. Ovi materijali omogućavaju gumi da se bolje "lepi" za stazu, što vozaču daje bolju kontrolu i performanse vozila pri velikim brzinama. Dizajnirane su za kraću upotrebu sa visokim performansama, dizajneri ovde svesno žrtvuju dugovečnost za prijanjanje i brzinu.

Putničke gume: Napravljene od izdržljive gume, ojačane materijalima kao što su kevlar i kaučuk za produženi vek trajanja i stabilnost. Putničke gume su dizajnirane da izdrže različite uslove vožnje, uključujući visoke temperature, vlagu i habanje tokom dugih vožnji. U odnosu na trkačke gume, dizajnirane su tako da obezbede balans između performansi, udobnosti i dugovečnosti za svakodnevnu vožnjui sa krajnjim ciljem da budu pouzdane u svim vremenskim uslovima i na različitim vrstama puteva.

Bezbednost i zakonska usklađenost

Trkačke gume: Nisu pogodne za uličnu upotrebu zbog glatke površine koja nema sposobnost raspršivanja vode, što dovodi do opasnog hidroplaniranja. Trkačke gume nisu u skladu sa zakonskim standardima za upotrebu na javnim putevima.

Putničke gume: Zakonski su obavezne da imaju šare kako bi se osigurala bezbednost i usklađenost sa standardima na autoputevima. Šare omogućavaju raspršivanje vode i poboljšavaju prianjanje na mokrim površinama, čineći vožnju sigurnijom.

Specijalizovane trkačke gume

 

Indy Car gume

Indy Car gume, dizajnirane od strane Firestone-a, imaju tri vrste: crne gume za ravnotežu, crvene gume za veću brzinu i bolju upravljivost, ali sa bržim habanjem, i kišne gume za mokre uslove. Svaka vrsta guma je optimizovana za specifične uslove trkanja, pružajući maksimalne performanse na stazi.

NASCAR gume

NASCAR gume, napravljene od strane Goodyear-a, imaju skoro glatke površine dizajnirane za maksimalni kontakt sa putem. Koriste različite smese u zavisnosti od zahteva staze, pružajući  optimalne performanse i upravljivost u različitim trkačkim uslovima.

Formula 1 gume

Formula 1 gume, dizajnirane od strane Pirelli-ja, poznate su kao slicks zbog glatke površine. Koriste čvrste smese za izdržavanje ekstremne toplote i dolaze u različitim nivoima mekoće od C1 do C5, zajedno s opcijama za mokre uslove. Svaka vrsta guma je prilagođena specifičnim trkačkim uslovima, omogućavajući vrhunske performanse.

Održavanje i upotreba guma

Bez obzira da li vozite visokotehnološki trkački automobil ili običan automobil, održavanje guma sa adekvatnim šarama i minimalnim habanjem je ključno. Trkačke gume, zbog svog specijalizovanog dizajna, ne bi trebalo koristiti na običnim ulicama osim ako ne ispunjavaju DOT standarde. Mekša smesa i nedostatak šara čine ih podložnim hidroplaniranju i nesigurnim za svakodnevne vozačke uslove.

Zaključak

Glavne razlike između trkačkih guma i putničkih guma leži u njihovom dizajnu, sastavu materijala, fokusu na performanse ali i bezbednosnim standardima. Dok su trkačke gume napravljene namenski za kratkoročne sportske događaje i velike brzine sa fokusom na prijanjanje i otpornost na toplotu, putničke gume su dizajnirane za dugovečnost, svestranost i bezbednost u različitim uslovima.

Najčešća pitanja i nedoumice u vezi standardnih guma i guma za trke:

Da li je legalno odnosno dozvoljeno u svakodnevnom saobraćaju upravljati vozilom koji na sebi ima trkačke gume?

Ne, trkačke gume nisu dozvoljene za upotrebu na ulici jer pre svega nemaju šare koje raspršuju vodu kao ni sertifikat za redovnu upotrebu, što ih čini opasnim za vožnju i svakodnevnu upotrebu.

Koliki je životni vek trkačkih guma?

Trkačke gume imaju jako kratak upotrebni vek, a u zavisnosti od podloge i vrste trke traju od 30 minuta do tri sata. Sama eksplotacija najviše zavisi od tipa trke, intenziteta vožnje kao i uslova na stazi.

Da li su automobilske trkačke gume bezbedne za vožnju po mokrim uslovima?

Neke trkačke gume dizajnirane su za mokre uslove, ali većina nije. Standardne trkačke gume mogu biti opasne na mokrim putevima zbog nedostatka šara. Većina timova u takmičenjima baš zbog nepredvidivosti vremenskih uslova koristi više setova guma za vožnju. Često se dešavalo da su pobede u trkama rešavane baš zbog pravilnog odabira guma ali i pravovremene promene pneumatika.

Koje su najbolje gume za auto trke?

Najbolje gume za auto trke zavise od specifičnih uslova trke i staze. Pirelli, Goodyear,Michelin, Toyo i Firestone proizvode vrhunske trkačke gume namenjene raznim šampionatima, tipovima trka i stazama.

I ZA KRAJ DA NAJAVIMO: jedan poseban vlog koji će biti posvećen ISKLJUČIVO našim kolegama vulkanizerima koji su u senci vozača, vozila i silne tehnologije (njih obično viđamo jako retko za vreme trke), ALI baš oni stoje iza mnogih pobeda, uspeha i istorijskih rekorda u mnogim šampionatima I auto trkama!