Posledice pucanja guma na teretnim vozilima

Pucanje guma na kamionima predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbednost na putevima. Ovi incidenti mogu se dogoditi iznenada, rezultirati ozbiljnim i fatalnim nesrećama kamiona, i izazvati veliku štetu. Studija o uzrocima sudara velikih kamiona, koju je sprovela Savezna uprava za bezbednost saobraćaja (FMCSA), pokazuje da oko 8,000 kamiona svake godine doživi pucanje gume širom Sjedinjenih Američkih Država. Najčešći uzroci pucanja guma uključuju prekomerno napumpavanje, nizak pritisak u gumama, preopterećenje i trošenje i habanje guma.

Uzroci pucanja guma na kamionima

Prekomerno napumpavanje guma

Previše napumpane gume mogu se rastegnuti preko svog kapaciteta zbog kombinovane toplote sunca, asfalta i trenja, što dovodi do tačke pucanja. Kada se guma previše napumpa, njena struktura postaje krhka i sklona pucanju. Ovo se dešava jer prekomerno napumpavanje povećava pritisak unutar gume, što je čini osjetljivijom na oštećenja usled spoljašnjih faktora.

Nizak pritisak u gumama

Nedovoljno napumpane gume trpe prekomerni stres na svojim unutrašnjim komponentama, uzrokujući nakupljanje toplote, pucanje gume i potencijalne eksplozije. Nizak pritisak dovodi do većeg kontakta sa putem, što povećava trenje i toplinu. Ovo dodatno trenje uzrokuje brže habanje guma i povećava rizik od iznenadnog pucanja.

Preopterećenje

Preopterećenje kamiona, što je česta praksa u industriji kamiona, stavlja prekomerni pritisak na gume, rizikujući pucanje čak i kod guma koje su inače u dobrom stanju. Kada je kamion preopterećen, gume se brže troše i postaju ranjivije. Preopterećenje takođe može dovesti do deformacija u strukturi gume, što dodatno povećava rizik od pucanja.

Trošenje i habanje

Redovno trošenje i habanje usled stalnog korišćenja mogu učiniti gume podložnim oštećenjima od nepravilnosti na putu, poput rupa. Habanje može biti nepravilno zbog lošeg održavanja, što povećava rizik od pucanja. Gume koje nisu pravilno održavane imaju veću verovatnoću da će pretrpeti oštećenja zbog svakodnevnih vožnji po različitim uslovima puta.

Tipovi nesreća uzrokovanih pucanjem guma

Sudari sa zadnje strane

Iznenadno pucanje gume može uzrokovati da kamion izgubi kontrolu i potencijalno udari u zadnji deo drugog vozila, posebno na autoputu. Ove vrste sudara su često ozbiljne zbog velike brzine kamiona. Kada kamion iznenada skrene ili zakoči zbog pucanja gume, vozila iza njega često nemaju dovoljno vremena da reaguju, što dovodi do sudara sa zadnje strane.

Direktni sudari

U ređim slučajevima, kamion može preći u suprotan saobraćaj zbog pucanja gume, što može uzrokovati direktne sudare sa drugim vozilima. Ovi sudari su često fatalni zbog velike mase i brzine kamiona. Kada kamion izgubi kontrolu, prelazak u suprotan smer saobraćaja može biti neizbežan, što dovodi do ozbiljnih posledica za sve učesnike u saobraćaju.

Prevrtanje

Pucanje gume može dovesti do prevrtanja, posebno ako se dogodi pri velikoj brzini ili u krivini. Kamioni imaju viši centar gravitacije, što ih čini podložnijim prevrtanju kada se destabilizuju. Kada se guma iznenada isprazni, vozač može izgubiti kontrolu, što može dovesti do prevrtanja kamiona, posebno u krivinama ili pri naglom skretanju.

Nesreće tipa "nož"

Ova vrsta nesreće se dešava kada prikolica kamiona zaljulja i formira ugao sa kabinom u obliku noža. Pucanje zadnjih guma može uzrokovati da prikolica sklizne sa puta i izgubi kontrolu, što je izuzetno opasno za sve učesnike u saobraćaju. Ovakvi incidenti često dovode do velikih materijalnih šteta i ozbiljnih povreda, kako za vozača, tako i za ostale učesnike u saobraćaju.

Prevencija pucanja guma na kamionima

Za vozače kamiona

  • Temeljno pregledanje guma pre svakog putovanja: Pregledajte da li gume imaju oštećenja ili nepravilnosti. Pravilno pregledanje uključuje proveru pritiska, pregledanje za eventualne pukotine ili nepravilnosti, i osiguravanje da nema stranih objekata koji bi mogli oštetiti gumu.
  • Izbegavanje preopterećenja tereta: Pazite na težinu tereta koji prevozite kako ne biste preopteretili kamion. Preopterećenje je jedan od glavnih uzroka pucanja guma, pa je važno pridržavati se propisanih granica težine.
  • Održavanje pravilnog pritiska u gumama: Redovno proveravajte pritisak u gumama i održavajte ga na preporučenom nivou. Korišćenje kalibriranih uređaja za merenje pritiska pomaže u održavanju optimalnog stanja guma.
  • Pažljiva vožnja: Vozite oprezno i prilagodite brzinu uslovima na putu. Izbegavanje naglih manevra i prilagođavanje brzine trenutnim uslovima na putu mogu značajno smanjiti rizik od pucanja guma.

 

Za transportne kompanije

  • Korišćenje kvalitetnih guma: Investirajte u gume poznatih proizvođača koji garantuju kvalitet i sigurnost. Kvalitetne gume imaju bolju izdržljivost i pružaju veću sigurnost na putu.
  • Redovno pregledanje i održavanje guma: Uspostavite redovne preglede guma kako bi se na vreme uočile eventualne nepravilnosti. Redovni pregledi uključuju proveru pritiska, balansiranje guma, i rotaciju kako bi se osigurala ravnomerna istrošenost.
  • Zamenu istrošenih ili oštećenih guma: Ne čekajte da gume potpuno iznure pre nego što ih zamenite. Pravovremena zamena guma smanjuje rizik od nesreća i osigurava optimalne performanse kamiona.
  • Edukaciju vozača o bezbednosti guma: Organizujte obuke za vozače kako bi bili svesni važnosti pravilnog održavanja guma. Obučeni vozači su svesni rizika i znaju kako da pravilno održavaju gume.
  • Uspostavljanje sistema prijavljivanja opasnosti od guma: Omogućite vozačima da prijave probleme sa gumama bez odlaganja. Efikasan sistem prijavljivanja pomaže u brzom rešavanju problema i sprečavanju potencijalnih nesreća.
  • Praćenje i kontrolu težine tereta: Redovno kontrolišite težinu tereta koji prevozite kako biste izbegli preopterećenje. Pravilna kontrola težine osigurava da kamion ne prelazi preporučenu nosivost guma, što smanjuje rizik od pucanja.

Vodeći uzroci pucanja guma

Preopterećenje

Tereti koji premašuju nosivost kamiona i guma su još jedan uobičajen uzrok pucanja gume. Bezbroj kamiona svakodnevno prelazi autoputeve noseći veću težinu nego što njihove gume mogu bezbedno podneti. To često dovodi do opasnih pucanja. Preopterećenje ne samo da povećava rizik od pucanja guma, već i smanjuje njihovu dugovečnost, što povećava troškove održavanja.

Nedovoljno ili prekomerno napumpavanje

Nedovoljno napumpane gume su sklonije neravnomernom habanju. Oni uzrokuju da spoljašnje ivice nose težinu kamiona, povećavajući verovatnoću oštećenja. Prekomerno napumpavanje uzrokuje gubitak trakcije i neravnomerno habanje duž gaznog sloja, što rezultira mogućim pucanjem. Pravilno održavanje pritiska u gumama ključ je za izbegavanje ovih problema.

Loše održavanje

Loše održavanje je još jedan vodeći uzrok oštećenja guma na kamionima i preuranjene zamene guma. Gume i točkovi kamiona zahtevaju redovnu rotaciju, balansiranje i poravnanje. Vozači kamiona treba da pregledaju svoje gume na oštećenja ili neravnomerno habanje i ispravan pritisak kako bi sprečili neočekivano pucanje. Pravilno održavanje osigurava ravnomernu istrošenost guma i produžava njihov vek trajanja.

Opasni uslovi na putu

Vožnja kamiona po nepravilnim terenima i u opasnim uslovima kao što su šljunak, blato i grube površine može biti štetno za gume. Ovi uslovi mogu uzrokovati oštećenje kočnica, posjekotine i habanje, što utiče na dugovečnost guma i povećava šanse za pucanje. Prilagođavanje brzine i pažljivo vožnja u ovakvim uslovima mogu smanjiti rizik od oštećenja guma.

Mehanički problemi

Problemi povezani sa komercijalnim gumama mogu proizaći iz samog kamiona. Ako kamion ima nerešene mehaničke probleme, kao što su istrošeni amortizeri, oštećeni ležajevi točkova i labavi U-vijci, gume će snositi teret, što dovodi do preuranjenog habanja. Redovno održavanje i popravka mehaničkih problema ključ su za produženje veka trajanja guma.

Kako izbeći pucanje guma: Saveti za bezbednost

Najlakši način za izbegavanje pucanja gume je redovno, rutinsko održavanje i servis. Nikada ne vozite predugo na istrošenim gumama i snažno se preporučuje praćenje pritiska u gumama tokom zaustavljanja. Neki od drugih sjajnih načina da ostanete bezbedni i izbegnete opasnost od pucanja guma su:

  • Izbegavajte rupe.
  • Vozite sigurnim brzinama.
  • Budite svesni maksimalne nosivosti kamiona.
  • Klonite se opasnosti na putu, kao što su šljunak, ostaci ili led.

Od svih preporučenih saveta za bezbednost, pažljiva vožnja i praćenje održavanja guma su najbolji način za izbegavanje pucanja guma. Zapamtite da težina kamiona zajedno sa težinom tereta može značajno doprineti problemima sa gumama. Osiguranje da nosivost ne prelazi preporučenu jedan je od najvažnijih profesionalnih saveta za izbegavanje pucanja gume na kamionu. Poseta pouzdanom servisu za kamione radi redovnog održavanja i servisa guma najjednostavniji je način da pratite stanje guma.

Zaključak

Pucanje guma na kamionima je ozbiljan problem koji može dovesti do opasnih nesreća. Redovno održavanje, pravilno napumpavanje guma, izbegavanje preopterećenja, i pažljiva vožnja su ključni za smanjenje rizika od ovih incidenata. Kvalitetne gume i redovni pregledi su najbolji način da se osigura bezbednost na putevima. Vozači kamiona i transportne kompanije treba da budu svesni opasnosti i preduzimaju sve neophodne mere kako bi sprečili pucanje guma i osigurali bezbednu vožnju.

 

SUPER PONUDA: TERRAKING GUME ZA TERETNA VOZILA

 SUPER PONUDA: TERRAKING GUME ZA TERETNA VOZILA

Ne propustite našu specijalnu akciju na vrhunske gume za teretna vozila brenda TERRAKING!

Dostupni modeli na akciji:

  • TERRAKING HS 268 (dimenzija 8.25R16/16PR) - Promo cena: 13.400 RSD po komadu
  • TERRAKING HS 918 (dimenzija 8.25R16/16PR) - Promo cena: 13.600 RSD po komadu

Osigurajte svoj teretni vozni park sa visokokvalitetnim gumama koje pružaju izvanredne performanse i dugotrajnost.

 Iskoristite ovu priliku da unapredite sigurnost i efikasnost vaših vozila sa TERRAKING gumama, poznatim po svojoj izdržljivosti i pouzdanosti.

DM za više informacija ili posetite našu najbližu lokaciju.

 Lokacije: Beograd, Novi Beograd, Ugrinovci, Subotica, Novi Sad, Zrenjanin, Kruševac.

Pratite nas za više akcija i novosti!