Kao što smo i obećali, današnja tema posvećena je našim kolegama-ljudima iz senke , koji su svojom spretnošću i znanjem uticali na ishod mnogih trka i rezultata tokom šampionata F1!

Zašto je vulkalizerski tim ključan u pit stopu Formule 1?

Ekipa zadužena za performanse, bezbednost i stanje PNEUMATIKA igra presudnu ulogu tokom većine trke u skoro svim MOTO takmičenjima

Važnost vulkalizerskog tima i osoblja u Pit Stopu!

Pit stopovi u Formuli 1 spadaju među najdinamičnije i najizazovnije momentime u motosportu. Brza zaustavljanja mogu odlučiti ishod trke, a sve zavisi od stručnosti vulkalizerskog tima i osoblja koje menja gume. Ovaj blog ima za ciij da objasni značaj tima za gume u pit stopu, analizira njihovu ulogu i objašnjava kako njihov rad direktno utiče na performanse vozila, kao i ishod same trke.

Šta je pit stop u Formuli 1?

Ulazak u Pit stop u Formuli 1 podrazumeva zaustavljanje vozila u boks tima za brzu zamenu guma, mehaničke popravke i druge izmene ili adaptacije na vozilu.
Lokacija za pit stop nalazi se na pit stazi, paralelno sa glavnom trkačkom stazom.

Rekordno vreme zamene guma

1,8 sekundi -je zvanično rekordno vreme za zamenu guma u Formuli 1.


Mehaničari McLaren-a postigli su taj rekord sa bolidom Landa Norrisa tokom Velike nagrade Katara Oktobra 2023.
Red Bull Racing je sada odlučio da pokuša najbržu promenu guma, ali u nešto drugačijim uslovima. Uradili su to u potpunom mraku. Uprkos radu u mraku, mehaničari RBR-a bili su samo 1 sekundu sporiji.

Naravno, sekunda može biti razlika između pobede i poraza u trci, ali je to ipak impresivan rezultat. Zameniti točkove sa centralnim bravama na automobilu RB23 Maksa Verstappena za neverovatnih 2,84 sekundi bez da se vidi išta je zaista neverovatno.

Uloga vulkalizerskog tima u pit stopu

Vulkalizerski timovi prolaze kroz intenzivan trening kako bi savladali svaku moguću situaciju tokom trke. Njihov trening uključuje:

  • Brzu zamenu guma: Postizanje savršene koordinacije i brzine.
  • Mehaničke popravke: Brzo identifikovanje i rešavanje problema na vozilu.
  • Podešavanje aerodinamike: Podešavanje krila i ostalih aerodinamičnih elemenata na bolidu.

Značaj brzine i preciznosti

U trkama gde je svaka sekunda važna, brzina i preciznost vulkalizerskog tima su od presudnog značaja. Čak i najmanje kašnjenje može značiti gubitak dragocenih sekundi i same pozicije na stazi.

Iz tog razloga timovi koriste napredne pneumatske pištolje, dizalice i druge savremene alate kako bi zamena guma bila što brža i efikasnija.

Vremenska evolucija pit stopova

Od početka Formule 1, pit stopovi su prošli kroz značajne promene:

  • 1950-e godine: Pit stopovi su trajali oko 67 sekundi.
  • 1970-e godine: Vreme je smanjeno na oko 27 sekundi.
  • 1990-e godine: Prosečno vreme je bilo oko 6 sekundi.
  • Današnja Formula 1: Prosečno vreme pit stopa je 2-2,5 sekundi.

Anatomija Pit Stop-a

Tokom pit stopa, svaki član tima ima specifičnu ulogu:

  • Prednji i zadnji dizaličari: Podizanje automobila.
  • Pištolji za gume: Uklanjanje i postavljanje točkova.
  • Nosači guma: Zamena starih guma novim.
  • Lollipop čovek: Nadgledanje celokupne procedure.
  • Mehaničari za prilagođavanje krila: Podešavanje aerodinamičnih elemenata.
  • Mehaničari za stabilizaciju i čišćenje: Stabilizacija automobila i čišćenje vizira vozača.

Kako vulkalizerski tim pomaže kod postizanja rezultata?

Efikasna strategija

Strategija pit stopa je ključna za uspeh u trci. Vulkalizerski tim mora da bude spreman za različite scenarije i brzo reaguje na promene na stazi.

Koordinacija i sinhronizacija

Svaki član tima mora raditi u savršenoj harmoniji kako bi postigli najbrže moguće vreme. Koordinacija i sinhronizacija su ključni elementi uspeha.

Neprekidno usavršavanje

Timovi konstantno rade na usavršavanju svojih veština i tehnika kako bi bili spremni za sve izazove koje trka donosi.

Značaj strategije pit stop-a

Pit stop-ovi Formule 1 su jedna od najintenzivnijih i najuzbudljivijih karakteristika Velike nagrade. U stvari, trke se često dobijaju i gube zbog pit stop-ova i ekipa u pit stop-u, jer nekoliko sekundi zaustavljanja može dati konkurenciji prednost od nekoliko stotina metara. Stoga je vreme pit stop-a tokom trke ključno za tim Formule 1.

Za samo nekoliko sekundi, veliki broj akcija (zamena guma, mehanički popravci, podešavanja krila i još mnogo toga) sprovode ekipe za pit stop Formule 1. Zbog toga, svaki tim Formule 1 mora da dizajnira efikasan plan strategije trke tokom Velike nagrade na osnovu posebnih karakteristika svake trke.

Magija pit stop-a: priča i strast iza toga

Formula 1 je najistaknutiji od motosportova sa milionima fanova širom sveta. Svake godine, timovi Formule 1, sastavljeni od mnoštva profesionalaca (vozača, inženjera za automobile, istraživačkog i razvojnog osoblja, tehničkih i mehaničkih službenika, menadžera timova i drugih), takmiče se kroz seriju trka, sa krajnjim ciljem da osvoje najprestižnije prvenstvo u motosportu — Prvenstvo Formule 1.

To nije lak zadatak. Pored odličnog vozača, neophodna je i organizacija efikasne strategije tima. Strategija se usvaja i sprovodi drugačije u svakoj od dvadeset i jedne Velike nagrade u šampionatu Formule, a jedan od najvažnijih elemenata koji je čini je strategija pit stop-a.

Šta je to pit stop?

“Pit stop” je kada automobil Formule 1 stane u “pit-box” garaže tima tokom trke za brzo održavanje, zamenu guma, mehaničke popravke ili prilagođavanja i mnoge druge akcije. Pit-ovi se nalaze na pit stazi koja je paralelna sa start/cilj linijom i povezana sa glavnom stazom. Pit staza ima red garaža (po jedna za svaki tim), gde ekipe za pit stop čekaju, spremne da izvrše svaku potrebnu akciju.

Obično, ekipe za pit stop Formule 1 sastoje se od oko dvadeset mehaničara, koji se kreću u savršenoj harmoniji oko automobila Formule 1 kako bi zamenili set guma, izvršili podešavanja prednjeg i zadnjeg krila, popravili bilo koje mehaničke probleme i sve druge potrebne popravke u što kraćem vremenu.

Za ekipe za pit stop koje vežbaju ovu ‘koreografiju’ hiljadama puta u sezoni, kašnjenje od čak 1/10 sekunde može koštati poziciju na podijumu za vozača i tim. Timovi Formule 1 formulišu plan tokom trke, da li će automobil ulaziti u pit stop u različitim fazama trke, uvek uzimajući u obzir broj potrebnih pit stop-ova u svakoj Velikoj nagradi.

Broj pit stop-ova tokom velike nagrade

Broj pit stop-ova tokom Velike nagrade obično zavisi od staze i opštih okolnosti trke kao što su vremenski uslovi. Obično, svaki vozač pravi prosečno 2 pit stop-a po trci (ne računajući nepredviđene događaje). Ponekad su timovi poznati po tome što pobede trke usvajanjem strategije sa jednim pit stop-om, a ponekad čak i sa četiri pit stop-a. Neplanirani ili produženi pit stop, kao što je iznenadni mehanički problem ili slomljeno prednje krilo, ili probušena guma, može biti veoma skup za vozačevu šansu za pobedu. Jer dok je on u pit stop-u na servisu, njegovi konkurenti na stazi stiču vreme u odnosu na njega. Iz tog razloga, ekipe za pit stop prolaze kroz intenzivnu obuku kako bi izvršili svaku moguću operaciju pit stop-a što je brže moguće.

Pit stop kroz godine

Kada je prvenstvo Formule 1 počelo 1950. godine, pit stop-ovi su bili prilično neorganizovana stvar.

Ali kroz godine, kako je sport postajao profesionalniji i automobili napredniji, značaj dobro uvežbanog pit stop-a postao je ključan. Pit stop-ovi su bili neorganizovani, dugi i često haotični još krajem 1970-ih — posebno kada je vozač ulazio da napravi neplanirani stop. Epoha modernog pit stop-a stigla je kada su uvedene promene u pravilima F1 1994. godine, dopuštajući dolivanje goriva tokom trke.

Pravilo dolivanja goriva trajalo je do 2009. godine. Nakon poslednjih prilagođavanja pravilima, poseta vozača pit stop-u postala je sve bolja kako u brzini tako i u efikasnosti.

Tokom 1950-ih, pit stop-ovi su imali prosečno vreme od skoro 67 sekundi. Petnaest godina kasnije, efikasan pit stop trajao je oko 45 sekundi.

Početkom 1970-ih, ovo vreme je palo na skoro 27 sekundi. Na početku sledeće decenije, po prvi put u modernoj Formuli 1, bilo je pravilo da automobili mogu da stanu radi dolivanja goriva tokom trke, a ne samo radi novih guma; i prosečno vreme pit stop-a bilo je 11 sekundi.

Godine 1984, dolivanje goriva tokom trke bilo je prvi put zabranjeno, što je dovelo do postepenog ubrzanja pit stop-ova (gotovo 8 sekundi). Početkom 1990-ih, prosečno vreme bilo je blizu 6 sekundi; ali 1993. godine, tim Benetton je zabeležio neverovatno vreme pit stop-a od 3,2 sekunde (danas bi to vreme bilo smatrano relativno sporim pit stop-om).

Sledeće godine, FIA (Međunarodna automobilska federacija — upravno telo i komitet F1) odlučila je da promeni pravila u trkama Grand Prix-a i dopusti dolivanje goriva tokom trke, što je uzrokovalo malo sporije prosečno vreme pit stop-a od gotovo 8 sekundi (količina goriva, a ne zamena guma, postala je ključni element u pit stop-ovima).

Dolivanje goriva tokom trke ponovo je zabranjeno krajem 2009. godine. Trenutno, prosečno vreme pit stop-a traje približno 2-2,5 sekundi. Sve što je iznad 3 sekunde se ismeva. Ovo zadivljujuće vreme i brzina u pit stop-ovima rezultat su kumulacije godina razvoja, učenja i unapređenja tehnologije, ali najvažnije je strast mehaničara koji izvode pit stop.

 

ZVANIČNI SVETSKI REKORD

Zvanični svetski rekord pripada timu Aston Martin’s Red Bull F1 sa 1,82 sekunde tokom Velike nagrade Brazila 2019. godine. Ekipa za pit stop zamenila je sve četiri gume na automobilu Maksa Verstappena za 1,82 magične sekunde. On je završio kao prvi na toj Velikoj nagradi. Red Bull je takođe nadmašio svoj prethodni svetski rekord pit stop-a od 1,88 sekundi.

Anatomija pit stop-a

Kada vozač uđe u pit stop u pravo vreme, zaustavlja automobil u pit-box-u tačno gde ga čeka ekipa za pit stop. U tom trenutku, svaka akcija mora biti obavljena za 2-3 sekunde.

Ovaj tim uvežbanih mehaničara je spreman da uradi nešto zaista izvanredno — izvrši pit stop tokom kojeg se menjaju sve četiri gume, čisti vizir na kacigi vozača, vrše podešavanja krila i popravljaju svaki mehanički problem u vrlo kratkom vremenu, jer svaka milisekunda je bitna.

Svaki član tima tačno zna šta treba da uradi. Prate utvrđen set protokola i procesa koristeći alate i tehnologiju koju im obezbeđuje tim kako bi imali najbolju šansu da postignu magični pit stop.

 

Uloge upit stopu - POGLEDAJTE SLIKU 2 ptičija perspektiva pogled na kompletan TIM U PIT STOPU!

Dizaličari

  • Zadnji i prednji dizaličar (brojevi 1 i 11) — Njihova uloga je da podignu automobil sa zemlje koristeći modifikovanu verziju dizalice kako bi vulkanizeri mogli lako da menjaju gume. Broj 10 je rezervni prednji dizaličar sa istim odgovornostima kao i prednji dizaličar.
  • Prednji dizaličar stoji odmah izvan pit-box-a čekajući da vozač ide od 200 mph do 50 mph u pit stazi, a zatim stane kod njegovih nogu kako bi mogao da podvuče specijalno dizajniranu dizalicu ispod centra prednjeg krila i podigne automobil na gore. Prednja dizalica mora biti postavljena precizno, pozitivno angažovana sa automobilom i aktivirana odmah.
  • Isti prednji dizaličar mora da posmatra kako njegovi kolege obavljaju svoje zadatke i kada su završeni, podižu ruke da signaliziraju da je njihov posao završen. On mora biti spreman da spusti automobil nazad na zemlju i skloni se, uklanjajući dizalicu sa puta automobila kako bi mogao da se vrati niz pit stazu.
  • Zadnji dizaličar angažuje zadnju dizalicu čim automobil stane, i pošto mehaničar mora da čeka da automobil uđe u pit-box, dolazi delić sekunde nakon što je prednja dizalica angažovana.
  • Zadnji dizaličar mora da sačeka dok ne vidi da su zadnji točkovi potpuno postavljeni na svoje glavčine, gumači se povlače pre nego što može da spusti automobil na zemlju. Za zadnjeg dizaličara, postoji dodatna komplikacija da zadnji točkovi prenose 900 ks proizvedenih od motora na stazu, pa je vitalno da se točkovi vrate na zemlju pre nego što vozač pusti kvačilo i započinje iz pit-box-a. Spuštanje automobila na zemlju sa točkovima koji se okreću može biti recept za katastrofu.

 

Pištolji za gume

  • Pištolji za gume — Postoje 3 različita člana ekipe za svaku od četiri gume automobila.
  • Prvi, vulkanizer odgovoran je za početak skidanja točka sa automobile opremljen pneumatskim pištoljem za odvrtanje matica. (Ovi pneumatski pištolji za gume napajaju se komprimovanim vazduhom ili azotom i rade kao oni u regularnoj garaži, osim što se okreću brzinom od 10.000 o/min).
  • Drugi vulcanizer (kodno ime prvi nosač guma) uklanja točak, a poslednji (drugi nosač guma) odgovoran je za stavljanje nove gume na automobil. Svi su odgovorni za zamenu sve četiri gume što je brže moguće.
  • Prvo, vulkanizer (Brojevi 3, 7, 14 i 19) uklanjaju točak sa svojim pneumatskim pištoljem, a zatim drugi član ekipe (2, 8, 13 i 18) uklanja točak i omogućava trećem (4, 6, 16 i 20) da postavi novi točak na automobil Formule 1. Kada se to završi, vulkanizer uklanja pištolj i podiže ga u vazduh da signalizira lollipop čoveku da je posao na tom točku završen.
  • Ova tri člana tima imaju 4 zadatka da izvrše unutar 3 sekunde, skidanje matice, skidanje starog točka, stavljanje novog točka, stavljanje matice. To iznosi 0,75 sekundi po zadatku. Kada se pomnoži ta operacija sa četiri, imate 12 mehaničara, svaki sa istim neverovatnim izazovom.

 

Lollipop čovek - Čovek lizalica u bukvalnom prevodu je član tima koji je prepoznatljiv po tome što stoji sa strane bolida držeći u rukama predmet nalik veslu odnosno lizalici po čemu je i dobio IME.

  • Čovek Lizalica (Lollypop man Broj 15) —je glavni mehaničar i odgovoran je da nadgleda celu proceduru. On je kao dirigent ‘orkestra’ ekipe za pit stop Formule 1 odgovoran je za INFORMISANJE vozača kada može ponovo da krene.

Podešavanja krila

  • Podešavanja krila (Brojevi 9 i 13) — Ovi mehaničari su odgovorni za podešavanja krila za bolju aerodinamiku bolida. Stabilizacija i čišćenje
  • Stabilizacija i čišćenje (Brojevi 5 i 17) — Ova dva mehaničara imaju zadatak da stabilizuju bolid, koji balansira na centralno montiranim dizalicama napred i pozadi, može biti u opasnosti da se ljulja ka bilo kojoj strani. Oni izlaze napred i hvataju centralni rolo hop, prateći svoje kolege kako menjaju točkove pre nego što se povuku kada dizaličari spuste automobil nazad na zemlju.

ONI SU takođe odgovorni za čišćenje vizira vozača.

Automatizovani sistem kontrole svetla pit stop-a

Tek nakon što se svi zadaci izvrše sa visokom preciznošću, sistem kontrole svetla pit stop-a —signalizira da je vozač i njegov bolid speman da napusti svoj slot. Svetla su povezana sa dizalicama i pištoljima za točkove, i kada se sve dizalice spuste, vozaču se daje signal da POKRENE BOLID.

Ovo se sve dešava u sekundama 2-5

Pojedinačni zadaci u timu:

Zadaci članova ekipe za pit stop obično se dodeljuju na osnovu njihovih fizičkih osobina. Mehaničari za gume obično su agilniji kako bi brzo promenili točkove automobila, dok su dizaličari potrebni da budu fizički jači kako bi imali snage da podignu automobil pod intenzivnim pritiskom. Jedina stalna uloga je lollipop čovek. On stoji blizu prednjeg dela automobila (Broj 15 na grafikonu) i nadgleda celu proceduru, dok takođe upravlja kontrolama; puštajući automobil kada ekipa za pit stop završi zaustavljanje. Sveukupno, od agilnih nosača guma do dizaličara, svi članovi ekipe za pit stop moraju biti brzi i efikasni.

Priprema i trening

Vreme pit stop-a je ključ za uspeh u trci i timovi to najbolje znaju jer svake godine provode stotine sati treninga kako bi postigli što brže pit stop-ove tokom trka. Obavezno pogledajte Top 10 najbržih pit stop-ova 2023. godine i zadivite se munjevitim refleksima svih 20 mehaničara koji rade pod intenzivnim pritiskom!

Zaključak! Zašto je brz, uigran i organizovan tim mehaničara i vulkanizera ključan u toku trke?

U 1950-im, ekipa za pit stop sastojala se od četiri inženjera, dok danas jedan PIT STOP broj dvadeset članova.  Timovi su postepeno uključivali sve više i više ljudi u proces. Rezultat toga je da smo došli do rezultata da se za  96% smanjilo vremene provedeno u pit stop-u od 1950-ih do danas. Od zaustavljanja od 1 minuta (ili više) 1950-ih do trenutnih brzih zaustavljanja od 2-3 sekunde, članovi ekipa za pit stop su uvek ulagali svoj maksimalni napor da zamene gume, izvrše podešavanja i popravke kako bi pomogli svom timu da ostvri što bolji rezultat.

Svaki član ekipe za pit stop radi naporno sa potpuno brzim, preciznim i koordinisanim pokretima od popravki i rešavanju mehaničkih problema  sve do same zamene guma.

Pit stop-ovi postaju sve brži i brži!

Jedino pitanje za razmišljanje je da li se vremena pit stop-a mogu dodatno smanjiti u budućnosti?

FAQs

Kako vulkalizerski tim trenira za pit stop? Vulkalizerski tim trenira kroz intenzivne vežbe koje uključuju brzu zamenu guma, mehaničke popravke  I brze adaptacije bolida za uslove na stazi.

Zašto je brzina pit stopa toliko važna? Brzina pit stopa je ključna jer svaka sekunda kašnjenja može značiti gubitak pozicije na stazi i finalnu poziciju na kraju trke.

Koji su najvažniji alati koje koristi vulkalizerski tim? Vulkalizerski tim koristi napredne pneumatske pištolje, dizalice i druge specijalizovane alate za brzu i efikasnu zamenu guma i popravke.

Kako je pit stop evoluirao tokom godina? Pit stopovi su se značajno ubrzali od 1950-ih, kada su trajali oko 67 sekundi, do današnjih prosečnih 2-2,5 sekundi zahvaljujući naprednoj tehnologiji i obuci timova.

Koje su ključne uloge u vulkalizerskom timu tokom pit stopa? Ključne uloge uključuju prednje i zadnje dizaličare, pištolje za gume, nosače guma, lollipop čoveka, mehaničare za prilagođavanje krila i mehaničare za stabilizaciju i čišćenje.