Danas vam objašnjavamo sve što treba da znate u vezi zamene guma na automobilu.
Saznajte kako da prepoznate istrošene gume i kako vam BALKANPROGRES može u tome pomoći .

Najbolje vulkanizerske usluge su dostupne u pet gradova i osam vulkanizerskih servisa na lokacijama: Beograd, Novi  Beograd, Novi Sad , Subotica, Kruševac, Ugrinovci i Zrenjanin.

10 BITNIH saveta na temu: ZAMENA GUMA NA AUTOMOBILU

Automobilske gume su ključni element za sigurnost vašeg vozila. Pravilna zamena guma ne samo da poboljšava performanse automobila, već vam osigurava neophodnu sigurnost na putu. U ovom blogu ćemo detaljno pojasniti kada i koliko često treba da menjate gume, kako da prepoznate istrošene gume, i kako održavati optimalnu sigurnost tokom vožnje.

Pored toga, predstavićemo usluge koje nudi BALKANPROGRES kroz savremenu i bogatu mrežu vulkanizera.

ZAMENA GUMA  

Pre nego što otvorimo temu, veoma je važno naglasiti nekoliko ključnih činjenica o gumama na vašem vozilu. Gume su ključne za sigurnost vašeg vozila jer direktno utiču na trakciju, kočenje i ukupne performanse vozila. Redovna zamena guma i kontrola stanja pneumatika može značajno smanjiti rizik od saobraćajnih nezgoda. Stručnjaci preporučuju redovno proveravanje guma, a u nastavku ćemo detaljno objasniti kada i kako to učiniti.

Kako prepoznati istrošene gume?

Prepoznati istrošene gume je ključno za održavanje sigurnosti na putu. Gume imaju indikatore trošenja unutar šare, koji su mala ispipčenja unutar žlebova guma. Kada šara dosegne visinu ovih indikatora, vreme je za zamenu guma.

Jako je važno da redovno sami, naročito pred planirani dug put uradite VIZUELNI PREGLED, jer na taj način najlakše možete otkriti ispupčenja, bubreg odnosno izbočinu, rupe ili neke druge znakove oštećenja.

Rotacija guma vs. zamena guma

Bitno je da poznajete razliku između rotacije i zamene guma jer je to ključno za optimalno održavanje vašeg vozila.

Rotacija guma podrazumeva zamenu prednjih i zadnjih guma kako bi se osigurala ravnomerna istrošenost, dok zamena guma znači potpuno menjanje postojecih gum ana vozilu sa novim setom.

Rotacija guma

Rotaciju guma treba obavljati najmanje jednom godišnje ili na svakih 10.000 km, zavisno od uslova vožnje. Rotacija omogućava ravnomernu potrošnju guma, što produžava njihov vek trajanja i poboljšava performanse.

 Prednje gume rade više od zadnjih, naročito kod vozila s prednjim pogonom.

Bitno je da znate da mnogi proizvođači guma čak predlažu rotaciju na svakih 10.000 km.

Zamena guma

Jako je bitno da zamenu guma uradite odjednom , odnosno da zamenite sva 4 pneumatika, kako bi se izbegli problemi sa sigurnošću i ravnotežom.

Mešanje starih i novih guma može dovesti do neujednačenog trošenja što direktno utiče na upravljivost I samo ponašanje vozila tokom vožnje .

Ovo je jednostavno kao što zvuči - prilikom zamene, zamenite sve stare gume sa novim i to istovremeno.

Koliko često treba menjati gume? Odgovor na ovo pitanje zavisi od nekoliko faktora, uključujući koliko često vozite, tip vožnje koju praktikujete, tip vozila koje imate i brend guma koje trenutno koristite.

U nastavku je okvirni vodič o tome kada treba zameniti gume u zavisnosti od različitih okolnosti:

 

Gradska vožnja i trošenje guma:

Gradska vožnja često uključuje mnogo startovanja, zaustavljanja, kočenja i skretanja, što dovodi do brže potrošnje trošenje guma. Iako su brzine niže, rad koji obavljaju točkovi i gume može dovesti do bržeg trošenja. Preporučuje se rotacija guma svake godine i zamena na svakih pet godina. Gradska vožnja obično ne pokriva veliku udaljenost, tako da preporučujemo kompletnu zamenu guma na svakih maksimalno 5 godina, ili ranije ako primetite da je šara guma dostigla indikator trošenja unutar šare.

Vožnja autoputem i trošenje guma:

Vožnja autoputem, iako pri većim brzinama, obično manje troši gume nego gradska vožnja. Konstantne brzine i manje skretanja znače da gume traju duže. Međutim, redovno pregledanje guma je ključno kako bi se osigurala sigurnost pri velikim brzinama. Ako redovno putujete brzinom od 100 km/h ili više, možda ćete želeti da zamenite gume ranije. Preporučujemo rotaciju svake godine i zamenu na svakih 40.000 - 50.000 km

Izbor proizvođača i uticaj odabira BRENDA na dugotrajnost i životni vek guma:

Skuplje gume obično traju duže i nude bolje performanse.

Brendovi kao što su Michelin, Toyo, Goodyear, Continental su poznati po svojoj dugovečnosti i kvalitetu. Dobijate ono što plaćate sa gumama. Bolje je razmotriti koliko ste platili za vaše gume nego koji je brend u pitanju. Generalno, što je guma skuplja, duže će trajati. Skuplje gume takođe obično bolje rukovode, imaju niži nivo buke i bolje zaustavne mogućnosti.
Danas imate veliki izbor brendova I većina dolazi iz istih fabrika. Dakle najbolje je da se prilikom odabira posavetujete sa našim vulkanizerima I prodavcima jer pored finansijskog aspekta jako je bitno da u obzir uzmete vase navike, potrebe I naravno Koliko prelazite godišnje I u kakvim uslovima (gradska vožnja, autoput, offroad…)

Gume za vozila koja se ne koriste često, odnosno za vozila koja se voze povremeno:

Gume se troše čak i kada se ne koriste, jer gumeni spojevi počinju da se raspadaju nakon pet godina. Ako retko koristite vozilo, gume bi trebalo zameniti na svakih 3-5 godina. Gume se troše čak i kada se ne koriste, tako da samo zato što ne koristite često automobil ne znači da će vaše gume značajno duže trajati. Gumeni spojevi u gumi počinju da se raspadaju nakon pet godina, zbog čega gume imaju datum proizvodnje otisnut na bočnom zidu.

SUV gume vs. putničke gume

Gume za SUV vozila obično imaju veću nosivost, ali se i brže troše zbog veće težine vozila. Generalno, pošto SUV vozila obično nose više težine od putničkih automobila, neophodno ih  je pregledati svake godine i eventuano planirati da ih zamenite na svakih 50.000 - 75.000 km, ili svakih 5 godina, šta god pre dođe.

Dubina šare kao indikator zamene

Dubina šare je ključni indikator kada treba zameniti gume. Preporučuje se minimalna dubina šare od 1,6 mm. Proverite dubinu šare pomoću merača ili indikatornih traka na gumama. Kao što smo već rekli ukoliko menjate gume, savet je da odmah zamenite sve četiri gume istovremeno. Na taj način eliminišete bilo kakve razlike u prijanjanju između novih i delimično istrošenih guma, i smanjujete rizik od pojave suboptimalnih karakteristikama upravljivosti vozila a koje mogu izazvati ozbiljnu nesreću.

Oštećenja guma koja zahtevaju zamenu

Oštećenja kao što su poskoci, suze i ispupčenja zahtevaju hitnu zamenu guma. Takva oštećenja mogu ugroziti strukturu gume i dovesti do ozbiljnih problema tokom vožnje. Vaše gume mogu biti oštećene iz mnogih razloga, i to se može dogoditi bez vašeg neposrednog saznanja o problemu. Za većinu vozača, najčešće vrste oštećenja su poskoci ili suze, i ispupčenja.

Starost guma i potreba za zamenom

Gume vremenom stare i oksidiraju. Obavezno se savetuje zamena guma starijih od deset godina, čak i ako izgledaju neistrošeno. Oksidacija može uzrokovati tvrdoću i krhkost guma, smanjujući njihovu sigurnost. Kako postaju tvrde i krhke, male pukotine koje su jedva vidljive mogu se formirati na šari i bočnom zidu gume, što znači da prijanjanje može biti značajno smanjeno.

Sistemi za nadzor pritiska u gumama (TPMS)

Iako TPMS može pomoći u održavanju pritiska u gumama, ne može pouzdano ukazati na potrebu za zamenu guma. Redovno proveravajte stanje guma i dubinu šare. Možda ste čuli da neki ljudi tvrde da sistem za nadzor pritiska u gumama (TPMS) može upozoriti kada je vreme za nove gume - ali to nije tačno. Statistika kaže da godišnje čak  78.000 nesreća imaju direktne veze sa defektima odnosno nepravilnim I oštećenim gumama.

Opasnosti od neredovne zamene guma

Neredovna zamena guma može dovesti do akvaplaninga, loših performansi na mokrom putu, problema sa trakcijom, pregrevanja guma, i većeg rizika od saobraćajnih nesreća. Svi znamo koliko su važne naše gume za održavanje sigurnosti na putu. Bez održavanja ili pravovremenih zamena, rizikujete sledeće opasnosti povezane sa gumama:

  • Akvaplaning
  • Loše performanse na snegu i kiši
  • Problemi sa zadržavanjem pritiska
  • Pregrevanje guma, što može povećati rizik od pucanja
  • Veća zaustavna udaljenost
  • Loša ekonomičnost goriva
  • Problemi sa kontrolom trakcije

 

IMAJTE UVEK NA UMU SLEDEĆE: TOKOM VOŽNJE AUTOMOBILA VAŠ JEDINI KONTAKT SA PODLOGOM SU GUME!

 

Kako izbeći nezgode sa gumama?

Redovno proveravajte pritisak u gumama, rotirajte gume svakih 5.000 km, i praktikujte dobre vozačke navike kao što su postepeno zaustavljanje i izbegavanje rupa na putu. Rotiranje guma može takođe sprečiti neravnomerno trošenje.

 

Najčešći uzroci oštećenja guma

Oštećenja guma mogu biti rezultat udaraca u rupe, ispupčenja, pukotina, kontakt sa raznim predmetima na putu ali I nepravilna potrošnja pneumatika. Redovno proveravajte gume kako biste izbegli ozbiljnije probleme.

Neispravne gume mogu biti rezultat:

  • Proboja ili posekotina
  • Udara prilikom vožnje u rupe ili jarke
  • Ispupčenja
  • Pukotina
  • Pravilnog i nepravilnog trošenja
  • Udarac u strain predmet na putu (šraf, esker, metal, drvo…itd)

 

 

Zašto je važno zameniti sve četiri gume istovremeno?

Zamena svih guma odjednom osigurava ravnomerno trošenje i optimalne performanse. Mešanje starih i novih guma može dovesti do problema sa balansiranjem i sigurnošću. Generalno govoreći, najbolje je zameniti sve četiri gume odjednom. To je zato što se sve četiri gume rotiraju nezavisno jedna od druge, tako da sve imaju tendenciju da se troše drugačije. Zato je tako važno redovno rotirati gume, kako nijedna guma ne bi trošila brže od ostalih. Dodatno, zamena manje od sve četiri gume mogla bi potencijalno dovesti do oštećenja pogonskog sklopa i problema sa poravnanjem.

BALKANPROGRES vam nudi usluge zamene guma, provere stanja pneumatika, provere trapa i upravljačkog pogona na čak osam lokacija u Srbiji I to Beograd, Novi Beograd, Novi Sad, Subotica, Kruševac, Ugrinovci i Zrenjanin. Naše usluge dostupnesu tokom čitave godine a naročito podsećamo sve učesnike saobraćaja da pre svakog većeg puta naročito tokom letnjih meseci svratite na proveru I kontrolu od strane stručnih lica.

Često postavljana pitanja o zameni guma

Da li je potrebno zameniti sve četiri gume odjednom?

Da, preporučuje se zamena svih guma odjednom kako bi se osigurala ravnomerna istrošenost i optimalne performanse.

Koliko često treba rotirati gume?

Preporučuje se rotacija guma najmanje jednom godišnje ili na svakih 10.000 km.

Kako prepoznati istrošene gume?

Gume imaju indikatore trošenja unutar šare. Kada šara dostigne visinu ovih indikatora, vreme je za zamenu guma.

Da li su skuplje gume bolje?

Skuplje gume obično traju duže i nude bolje performanse u poređenju sa jeftinijim gumama.

Koliko često treba menjati gume na retko korišćenom vozilu?

Preporučuje se zamena guma na svakih 3-5 godina, čak i ako se vozilo retko koristi.

Kako proveriti dubinu šare guma?

Dubina šare može se proveriti pomoću merača dubine šare ili vizuelnim pregledom indikatornih traka unutar šare gume.

Redovna zamena guma i provera stanja pneumatika su ključni za sigurnost na putu. Posebno je važno redovno proveravati trap i upravljački pogon automobila. BALKANPROGRES, na čak osam lokacija  nudi usluge provere, kontrole, servia I besplatnih konsultacija tokom cele godine.