Pranje komercijalnih vozila, najčešće kamiona najlakše možemo podeliti na spoljašnje pranje (pranje truka odnosno kamiona ili pranje prikolice) i unutrašnje pranje odnosno pranje kabine ili pranje tovarnog prostora.
 

Iako na prvi pogled deluje lako i izazovno korišćenje kompresora za pranje kamiona, postoje mnogo efikasniji načini da vaše vozilo i prikolicu operete bez trošenja mnogo vremena i ulaganja fizičkog napora. Takođe jako je bitno da pranje bude temeljno i da izbegnete sve nepoželjne probleme tokom odlaska na utovar, prelaska granice ili vožnje po zemljama EU.

Postoje dve vrste vozača kamiona.

Prvi su oni vozači koijma je kamion kuća i koji kamion posmatraju kao da je njihov. Ova vrsta vozača od prvog dana redovno održava vozilo, kako unutrašnjost tako i spoljašnost, ulaže u njega, neretko kupuje mirise, uređuje enterijer i ovo mnogi vlasnici kompanija i te kako cene i poštuju.
 

Sa druge strane imamo vozače kojima je kamion isključivo sredstvo za radi i samo im je bitno da utovare robu, što pre stignu na utovar i zarade novac, dok ih čistoća i stanje kamiona ne zanimaju mnogo.
Ovo iznad su reči menadžera voznog parka jedne od najvećih Srpskih transportnih kompanija a koji ovaj posao obavlja godinama , pored toga su naši klijenti.Njegovo ime nećemo da otkrivamo, iz opravdanih razloga :) .

Zašto je važno održavati kamion i prikolicu čistim?

Održavanje vaše flote čistom nije samo stvar izgleda. To je u jednu ruku i dokaz o profesionalnosti vašeg brenda. - OVO SE ODNOSI NA KOMPANIJE. Jako je lepo da na putu vidite kamione koji su opremljeni , čisti, unificirani. Uvek ispravni i zakonski opremljeni svom neophodnom signalizacijom.


Pored toga, dobro održavana flota podrazumeva da imate srećne vozače, obaveznu sigurnost na putu ali i dugovečnost vašeg voznog parka.

Čista vozila omogućavaju vozačima bolju vidljivost i sigurnost na putu, a redovno pranje kamiona može sprečiti mnoga dugoročna oštećenja uzrokovana prljavštinom i hemikalijama sa puta pogotovo u zimskom periodu . Takođe samo stanje prikolica pogotovo tovarnog prostora u mnogo zavise od redovnog pranja i održavanja - ovo se naročito odnosi na kompanije koje prevoze robu koja može dovesti do oštećenja šasije, stranica, poda, blažujki ili bilo kog drugog materila- uglavnom poda ili unutrašjih stranica prikolice.

Šta kaže zakon?

Pranje kamiona je takođe veoma BITNO zbog mnogih zakonskih propisa koji se razlikuje od države do države.
Registarske oznake na kamionu i prikolici kao i obavezni podaci kompanije moraju biti uvek jasno vidljivi, kako na truku tako i na prikolici (bilo da je prikolica cerada ili furgon), naročito na graničnim prelazima. Šoferšajbna, svetlosna signalizacija i ogledala moraju biti čisti i u stanju koje vozaču omogućava sigurnu i bezbednu vožnju.  KAZNE U EVROPI SU ZA PRLJAVE FAROVE, TABLICE, PRIKOLICU JAKO VISOKE, i mogu privući pažnju policije koja zbog ove sitnice može detektovati mnogo više nepravilnosti i problema.

BLATO, KAMENJE, SNEG NA GUMAMA ILI PRIKOLICI!

Često imamo situacije gde se roba utovara van fabrika i magacina, na blatnjavom ili zemljanom terenu, pa je obaveza vozača da pre izlaska na put i uključenja u saobraćaj opere točkove i prikolicu kako bi se izbegle kazne, pogotovo na graničnim prelazima. Ovde se naravno radi i o bezbednosti drugih učesnika saobraćaja jer parče blata ili kamen sa točka predstavljaju ozbiljan rizik za sve učesnike saobraćaja.

Zimi je sa druge strane neophodno ukloniti sneg, led ili bilo koju drugu materiju koja može ugroziti vašu bezbednost ili bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

ČIST TOVARNI PROSTOR - Zahtevi kompanija

Mnoge fabrike imaju stroge zahteve kada je u pitanju čistoća kamiona, posebno kada se utovara hrana, piće, skupa roba ili specifični materijali. Unutrašnjost prikolice mora biti čista, od poda do krova, i BEZ MIRISA. Nemojte se iznenaditi ako vas pre utovara u nekoj velikoj fabrici pošalju na kontrolu gde stručna lica proveravaju stanje unutrašnjosti prikolice, da li ima ostataka robe od prethodnih utovara ili neprijatnih mirisa.

Posebno obratite pažnju ukoliko već vozite robu sa specifičnim mirisom poput gume, plastike, ADR materijala, stočne hrane ili hrane za ljubimce...Odmah nakon istovara javite da li je neophodno pranje unutrašnjosti ili ostavite vozilo otvoreno do sledećeg utovara.

Bez obzira na zakone, mnoge velike kompanije SAME zahtevaju da kamion i prikolica na utovar dođu, čisti, prethodno oprani i bez mirisa i naravno spremni za utovar.

RUČNO PRANJE ILI PROFESIONALNE USLUGE PERIONICE?

Odlazak u komercijalnu perionicu - perionice za kamione nude profesionalne usluge koje su često brže i efikasnije od ručnog pranja, i obezbeđuju vam brzinu ali i garanciju da će posao biti obavljen stručno. Osoblje već zna šta je bitno, imaju sve neophodne mašine i hemije i ovo predstavlja siguran i najbrži način za pranje vozila. Jako je važna procena vozača i logistika da na vreme prijavi kompaniji da je vozilo prljavo i da izračuna sate vožnje, vreme do utovra/istovara i zahteva najbližu lokaciju za pranje vozila.

Ručno pranje kamiona:

  • Zahtevno i oduzima mnogo vremena: Ručno pranje kamiona zahteva puno vremena i truda. Bilo da vozači sami peru vozila ili to radi neko u okvoiru servisa firme, vreme potrebno za pranje može značajno uticati na rspoloživost kamiona za utovar- istovar ili vreme za vožnju (prema tahografu)
  • Neadekvatan alat i mašine za pranje: Četke ili stare sprave za pranje mogu ostaviti ogrebotine i oštećenja koja ne samo da izgledaju loše, već mogu smanjiti i eventualnu prodajnu vrednost vozila i ubrzati habanje. Jako je važno ko i kako pere vozilo i šta se koristi. Nikad ne sme da se isključi činjenica da komercijalna vozila u kompletu pogotovo nova imaju vrednost često i preko 70.000 eur.
  • Zanemarivanje naslaga sa puta:  Ručnim pranjem često se preskaču određeni delovi vozila, što opet može dovesti do kazni na putu.

Koliko vremena je potrebno za pranje kamiona?

Kamioni i teretna vozila spadaju u kategirju velikih vozila - široki, visoki i prilično dugački.
Nije lako oprati ih spolja. Ako ste početnik, očekujte da će vam trebati najmanje sat vremena da postignete zadovoljavajući rezultat. Iskusniji perači mogu završiti posao za samo pola sata, ali sve zavisi od stanja u kom se nalazi vaš kamiona i mašina koje koristite.
Naravno, zimi, kada je kamion prekriven ledom, snegom i solju, pranje kamiona će zahtevati više truda i vremena.

Osnovni alati i oprema za pranje kamiona

Ručna metoda pranja kamiona zahteva specijalne alate i opremu. Najbitniji alat je svakako kompresor. Možete pronaći modele sa električnim pogonom ili benzinskim motorom. Što veći pritisak vode stvara, to je lakše pranje.

Uslužne perionice  za kamione - NAJBOLJE REŠENJE!

Korišćenje profesionalnih perionica za kamione je često najbolji način za pranje kamiona i prikolice. Stručne perionice za kamione opremljene su najnovijom tehnologijom i sredstvima za čišćenje koja garantuju temeljno pranje uz minimalno vreme čekanja. Profesionalne perionice nude i dodatne usluge poput čišćenja unutrašnjosti kabine i pranje prikolice, uklanjanja tvrdokornih mrlja i neprijatnih mirisa, te zaštite boje i završnog sloja vozila. BALKAN PROGRES NUDI OVU USLUGU U BLIZINI AUTOPUTA I MNOGIH MAGACINA, u blizini se nalazi i CARINSKA ISPOSTAVA DOBANOVCI - PRANJE UNUTRAŠNJOSTI PRIKOLICE DOBANOVCI

Najbolja ponuda za pranje kamiona: Balkanprogres PRANJE KAMIONA DOBANOVCI, PRANJE KAMIONA BEOGRAD, PRANJE KAMIONA SUBOTICA

BALKANPROGRES USLUGE ZA TERETNI PROGRAM

Balkanprogres nudi usluge pranja kamiona i prikolice na dve ključne lokacije u Srbiji, pružajući profesionalne usluge čišćenja koje obezbeđuju da vaša flota ostane u najboljem mogućem stanju.
PLUS Na OBE lokacijE dostupne su SVE vulkanizerske usluge za teretni program.

 

1. Pranje kamiona Ugrinovci: Partizanska bb

Lokacija u Ugrinovcima se nalazi na adresi Partizanska bb, 1 km posle Cargo partner skladišta u smeru ka Busijama.
Radno vreme je od 08:00 do 17:00 časova, a subotom od 08:00 do 14:00 časova.
Ova perionica za kamione je opremljena najsavremenijom opremom za pranje kamiona, uključujući usluge pranja cerade i unutrašnjosti prikolice. Poznati smo po stručnosti ali i obećavamo Brzo pranje kamiona

 

 

2. Subotica: Beogradski put 225

Pranje kamiona Subotica - na adresi Beogradski put 225, preko puta fabrike Fidelinka.
Radno vreme je od 08:00 do 16:00 časova, a subotom od 08:00 do 12:00 časova.
Ova lokacija nudi iste visokokvalitetne usluge pranja kamiona kao i lokacija u Ugrinovcima, uključujući i vulkanizerske usluge za teretni program. Brzo pranje kamiona

ČESTA PITANJA

Koliko često treba prati kamion?

Pranje kamiona zavisi od vrste terena i uslova na putu. Preporučuje se pranje nakon svakog dugog putovanja ili najmanje dva puta mesečno.Održavanje kabine je već lična stvar vozača i tu treba sigurno češće uložiti malo vremena da se dobije prijatan prostor za rad ali i za život.

Da li je pranje kamiona zakonima regulisano?

Da, postoje zakonski propisi koji zahtevaju da kamioni budu čisti kako bi se osigurala vidljivost registarskih tablica i podataka o kompaniji, svetlosne signalizacije kao i svetlosnih TRAKA na prikolicama.

Da li se unutrašnjost prikolice pere drugačije?

Da, unutrašnjost prikolice zahteva posebnu pažnju i specijalne proizvode kako bi se uklonili svi ostaci prethodnih tovara i neprijatni mirisi .

JAKO BITNO ZA VOZAČE KOJI VOZE EVROPU:

MNOGE VELIKE KOMPANIJE NEĆE DA TOVARE SVOJU ROBU UKOLIKO OSOBA ZADUŽENA ZA KONTROLU PRIMETI BILO KAKVE MIRISE, PRLJAVŠTINU ILI OŠTEĆENJA U TOVARNOM PROSTORU PRIKOLICE.